Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä (CRPS)

Asinantuntija tekstin on kirjoittanut
Timo Pohjolainen
Dosentti, fysiatrian erikoislääkäri


Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä (complex regional pain syndrome, CRPS) on raajan pitkäaikainen oireisto, jolle ovat ominaista kipu, tunnon ja motoriikan muutokset sekä autonimisen hermoston toiminnan poikkeavuus. Vaikeaan CRPS:ään voi liittyä myös kudosmuutoksia kuten osteoporoosia, ihon, kynsien ja karvoituksen muutoksi ja nivelkaposelien jäykistymistä.

CRPS jaetaan kahteen tyyppiin. CRPS I oireyhtymään ei liity hermovauriota. CRPS II oireyhtymä seuraa hermovauriota. Oireyhtymälle on tyypillistä, että kipu on sen aiheuttaneeseen tekijään nähden epäsuhtaisen voimakas tai pitkäkestoinen. Diagnostiset kriteerit 
ovat taulukossa 1.

Taulukko 1. CRPS:n diagnostiset kriteerit
1.  Jatkuva kipu, joka on suhteeton mahdolliseen edeltävään laukaisevaan syyhyn nähden.
2. Anamneesissa ainakin yksi oire kolmessa alaryhmässä (kliiniset diagnostiset kriteerit) tai yksi kaikissa neljässä alaryhmässä (tutkimustyön diagnostiset kriteerit):
a. sensoriset oireet: tunnon herkistyminen ja normaalisti kivuttoman ärsykkeen aiheuttama kipu
b. vasomotoriset oireet: ihonlämpötilan epäsymmetria, ihonvärin vaihtelu tai epäsymmetria
c. hienerityksen muutokset tai turvotukset: hikoiluvaihtelu, hikoilun asymmetria tai turvotus
d. motorisia tai kudosmuutoksia: liikerajoitus, liikehäiriö (voiman heikkous, vapina, nykinä) tai kudosmuutokset (karvoitus, kynnet, iho)
3. Tutkimushetkellä nähtävissä ainakin yksi diagnostinen löydös kahdessa tai useammassa alaryhmässä:
a. tuntopoikkeavuus: herkistynyt kivuntunto tai kipu kevyelle kosketukselle, painallukselle tai nivelen liikkeelle tai molemmat
b. verenkierron muutokset: lämpötilan epäsymmetriä, ihonvärin vaihtelu tai epäseymmetria
c. hikoilumuutos tai turvotus: turvotus, hikoiluvaihtelu tai hikoilun epäsymmetria
d. motorisia tai kudosmuutoksia: liikerajoitus, motoriikan häiriö (voiman heikkous, vapina, nykinä) tai kudosten muutokset (kynnet, iho)
4. Ei mitään muuta diagnostista selitystä oireille ja löydöksille

Hoito ja kuntoutus
CRPS:n ehkäisyssä ovat tärkeitä potilaan riittävä kipulääkitys, varhainen liikeharjoittelu ja toipumisen seuranta. Hoidon perusta on terapeuttinen harjoittelu eli raajan altistaminen tuntoärsykkeille ja liikuttelu riittävän tehokkaan kivunlievityksen turvin. Toimintakyvyn kohentaminen on aina keskeinen tavoite kuntoutuksessa. Harjoitteet eivät saa lisätä kipua. Hoito etenee vähitellen ärsykkeitä ja harjoitusmääriä lisäten. Liian kova ja nopeasti etenevä harjoittelu voi vaikeuttaa oireistoa ja heikentää siihen mennessä saavutettuja tuloksia.

CRPS:stä toipuminen etenee hitaasti kuukausien kuluessa. Lääkärin diagnosoitua oireyhtymän, hän suunnittelee kipulääkityksen ja ohjaa potilaan fysio- ja toimintaterpeutille, joka ohjaa omatoimiset harjoitukset. CRPS-potilaan kivun lääkehoiudossa käytetään tavanomaisten anageettien ja neuropaattisen kivun lääkkeiden yhdistelmää. Toimintakykyä parannetaan harjoittelulla, joka sisältää tunnon uudelleen kouluttamista, liikeharjoittelua, raajan hahmotuksen ja toiminan kohentamista sekä mielikuvaharjoittelua. Tuki ja kannustus ovat tärkeitä, ja psykologisia menetelmiä (esimerkiksi rentoutus, mielikuvaharjoitukset) käytetään lääkityksen ja terapeuttisen harjoittelun tukena. CRPS:n hoito ja kuntoutus erityisesti keskivaikeissa ja vaikeissa tilanteissa vaatii moniammatillista yhteistyötä.

Ennuste
Lievän CRPS:n ennuste on yleensä hyvä. Vaikeakin CRPS-oireisto voi korjautua, jos pysyviä kudosmuutoksia ei ole kehittynyt. Toipuminen kestää kuukausia. Tavoitteet on asetettava realistisesti, ja toipumisen suotuisa suunta hitaasta etenemisestä huolimatta pitää yllä sekä potilaan että hoitavan tiimin uskoa hyvänkin kuntoutumisen mahdollisuuteen. Vaikka oireet eivät täysin korjaudu, hoidoilla ja kuntoutuksella pyritään palauttamaan mahdollisimman hyvä toiminnallinen tila. Työhön paluu saattaa edellyttää ammatillista kuntoutusta tai työmäärän asteittaista lisäämistä esimerkiksi osasairauspäivärahan tai osakuntoutustuen turvin.

HUOM!
Me yhdistyksenä käytämme tästä sairaudesta puhuttaessa nimeä CRPS oireyhtymä.
Sairauden virallinen nimi Suomessa on CRPS Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä, joka tulee suoraan käännettynä sen englanninkielisestä nimestä Complex Regional Pain Syndrome.